سيدمحمد خاتمي: «بهترين انسانها» هم حق تحميل حكومت خود بر مردم را ندارند
رييسجمهور سابق كشورمان گفت: «بهترين انسانها» هم حق تحميل حكومت خود بر مردم را ندارند و حضرت اباعبدالله هم اينگونه گفت كه مردم از من دعوت كردند و وقت آن است كه به خواست آنها پاسخ دهم.
به گزارش خبرنگار "ايلنا", سيدمحمد خاتمي كه در آيين عزاداري امام حسين (ع) در خانه هنرمندان سخن ميگفت, انسان را موجودي تاريخي عنوان كرد و گفت: تفاوت انسان با ديگر موجودات اين است كه تاريخ دارد. اينكه تاريخ چيست، بحث گستردهاي است كه يكي از مباحث اساسي فلسفي امروز است.
وي افزود: اما تاريخ هرچه باشد، اينكه آيا انسان در ادوار مختلف تاريخ اسير است يا تاريخ امري است اعتباري, هرچه باشد در طول تاريخ شاهد حوادثي بوديم كه منشا تاثيرات فراواني در آينده بوده است، به نحوي كه سرنوشت را براي كل بشريت يا بخشهايي از آن عوض كرده است.
خاتمي با بيان اينكه كسي منكر اين امر نيست كه حوادث و مسائل بعدي تاريخ ناشي از حوادث گذشته تاريخ است, گفت: در تاريخ اسلام اگر هجرت پيامبر(ص) صورت نميگرفت، سرشت تاريخ بشر چه بود؟ به طور مسلم با آنچه امروز هست، متفاوت بود اما هجرت پيامبر(ص) و حوادث بعدي آن تصميم, در سرنوشت بشر موثر بوده است.
رييسجمهور سابق كشورمان با اشاره به پيروزي انقلاب اسلامي, گفت: در 21 بهمن 57 امام يك تصميم فوقالعاده تعيينكنندهاي گرفت و در مقابل تصميم شديد شاه مبني بر حكومت نظامي, يك تصميم تاريخي گرفت و فرمان داد كه اين حكومت نظامي ناديده گرفته شود و مردم به خيابانها بيايند؛ اين لحظه تاريخي سرنوشت را تغيير داد.
خاتمي با بيان اين مطلب كه در طول تاريخ لحظهها در سرنوشت بشر يا بخشهايي از آن اثرگذار بوده است, گفت: تصميم حضرت اباعبدالله در خروج از مدينه و رها كردن حج از روز هشتم ذيالحجه و انتخاب شيوه زندگي، تاثيرگذارترين لحظات تاريخ بود. امام حسين (ع) آشكارا حركت خود را آغاز كرد در حالي كه ميتوانست با يزيد بيعت كند يا اينكه زندگي مخفي داشته باشد و به قيامي از نوع قيامي كه بعدها بزرگان نظير زيد داشتند، دست بزند اما انتخاب امام حسين (ع) اين بود كه روز هشتم ذيالحجه حج را ناتمام بگذارد و دست نزديكان و بستگانش را بگيرد و آشكارا حركت خود را به سوي هدف عالي خود ادامه دهد.
وي تصريح كرد: تصميم مقابل امام حسين(ع) تصميم خطرناكي بود كه از سوي يزيد اتخاذ شد. وي زماني كه سر اباعبدالله را جلويش گذاشتند، با چوبدستي با لبهاي امام حسين(ع) بازي ميكرد و مغرور و سرخوش و مست تصميم خود بود و احساس ميكرد با تصميم خود مسير تاريخ را به نفع خود تغيير داده است. او گمان ميكرد پايان رسالت پيامبر(ص) را با شهادت امام حسين (ع) اعلام كرده است.
خاتمي خاطرنشان كرد: بنيهاشم ميخواست با حكمراني خود بر مردم سلطنت كند و فكر ميكرد با كشتن امام حسين(ع) كار را تمام كرده است اما نميدانست كه يك فرمانرواي مقتدر (امام حسين (ع) ) با تصميم درست خود در تاريخ، حكم او و اين تصور را كه اسلام در تاريخ دفن شده و يزيد به پيروزي رسيده است، نقش بر آب كرد.
رييسجمهور سابق كشورمان افزود: تمام انتخابهاي اباعبدالله(ع) بهگونهاي بود كه نهتنها حساسيت انسانهاي زمان خود بلكه حساسيت انسانهاي زمانهاي بعد را نيز برانگيخت تا تاريخ به نفع او نگاشته شود.
خاتمي با اشاره به اينكه امام حسين (ع) محور حركت خود را امر به معروف و نهي از منكر قرار داده بود، گفت: شايد در روزگار ما تمام مفاهيم دچار انحراف شده باشد, بنابراين بايد به زندگي اباعبدالله رجوع و مفاهيم را بازسازي كنيم. امام حسين (ع) حركت خود را امر به معروف و نهي از منكر قرار داد چون منكري را بالاتر از حكومت جباران و معروفي را بالاتر از مبارزه با اين جباران نميدانست.
وي با اشاره به تفاوتهاي حكومت در اسلام و ساير حكومتها، گفت: تفاوت حكومت در اسلام و ديگر حكومتها اين است كه در اسلام انسانها داراي فضيلت هستند و حكومت بايد در اختيار انسانهاي بافضيلت قرار بگيرد كه مورد قبول مردم باشند؛ اين قرائت از دين در واقع مردمسالاري ديني ناميده ميشود.
خاتمي با اشاره به عدم بيعت امام حسين (ع) با يزيد، گفت: حضرت اباعبدالله با بيعت نكردن خود با يزيد، فرمانده تاريخ شد و در تمام اعصار ماندگار شد. تصميمهاي اباعبدالله تصميمهايي كاملاً روشن است كه اين تصميمهاي تاريخي در سرنوشت بشر تاثيرگذار بوده است.
وي، عاشورا را شگفتانگيزترين تابلوي تاريخ دانست كه در آن بدترين قساوتها, ضعيفترين مهربانيها, بدترين خشونتها با بزرگترين ايثارها در آن رخ داد.
رييسجمهور سابق كشورمان با اشاره به سفر خود به سوئيس براي شركت در اجلاس داووس، گفت: در حاشيه اين اجلاس جانكري كلي در مورد امام حسين(ع) و حضرت علي (ع) صحبت كرد و گفت چون ما اينها را نميشناسيم تصميمهاي غلطي ميگيريم.
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 28,دسامبر,2024